Timur Sergeyenia – Piano

Timur SergeyeniaTimur Sergeyenia werd in 1969 geboren in de Wit-Russische stad Minsk en begon zijn studie aan een speciale school voor jonge talenten van het conservatorium aldaar toen hij drie jaar oud was, in de klas van Vladimir Kuzmenko. Een jaar later gaf hij zijn eerste openbare optreden, met eigen composities. Vanaf zijn zevende jaar speelde hij geregeld samen met een groot aantal van de belangrijkste orkesten in de USSR. Sergeyenia is een pianist opgeleid in de geest van de oude Russische school, die graag eigen transcripties maakt. Hij vertegenwoordigde de USSR in 1979 in Sofia op het eerste wereldforum voor jonge componisten. In die periode werden meer dan twintig documentaires over hem gemaakt in de USSR, Bulgarije, Tsjechoslowakije en de DDR en was hij te zien in talloze tv- en radioprogramma’s. In 1980 koos het Japanse tv-station SBS hem als vertegenwoordiger voor een internationaal filmproject, ‘Kinderen van de wereld’ geheten, waarin ieder land één jonge kunstenaar afvaardigde. De aan Timur gewijde film (‘De jonge componist’) werd in verschillende landen vertoond en won in 1982 de grote prijs van het filmfestival in Milaan.

De belangrijkste docenten van Timur’s opleiding in het pre-sovjettijdperk waren in Minsk Irina Tswetajewa en Valeri Schatskij en in Moskou Naum Starkman. Deze drie docenten kunnen gelinkt worden aan de grote Russische pianist en pedagoog Konstantin Igumnow (met een directe lijn naar Franz Liszt). Hij heeft een brede uitvoeringspraktijk en gaf inmiddels meer dan 1500 concerten, vooral in Europa. (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Mexico, Spanje, Zwitserland, België, Italië, Zweden e.d.) In 2009 speelde hij in de rol van Schumann als pianist en acteur in de speelfilm ”Hommage an Robert Schumann”, geregisseerd door de beroemde Franse documentairemaker Pierre Viallet. In Minsk doceerde hij tussen 1996 en 1999 zowel aan de speciale school voor jonge talenten waar hij zelf heeft gestudeerd, als aan het conservatorium. In 1999 vestigde hij zich in Duitsland waar hij een eigen concertreeks uitbouwde in Krefeld.

Sinds 2005 heeft hij een aanstelling aan het conservatorium van Gent als professor piano en kamermuziek. Hij stichtte daar zijn eigen orkest ”Timur und seine Mannschaft”, met 18 strijkers rond de piano. Hieruit kwam in 2012 het gelijknamige Kamermuziekfestival “Timur und seine Mannschaft” voort.