Nuits de l'Est

Sopraan – Viool – Piano

[NL-Baravmusic]-Nuits_de_l_Est.pdf

In het programma “Nuits de L’est”, nachten van het oosten weerklinkt de lokroep van de liefde. Slavische thema’s keren terug in de liederen van Glinka, Dvorak en Chopin en de preludes van Rachmaninov. Extra Balkan-tint krijgt het programma met de Hongaarse liederen van Kodaly en Bartok, zeker wanneer het programma wordt verrijkt met viool in de “Zigeunerlieder” van Dvorak.

Lange tijd bestond het idee dat de stadse en Weense melange van Hongaarse salonstrijkjes en balkanritmes de oorspronkelijke zigeunermuziek was. Hierdoor geïnspireerd verwerkten Liszt, Brahms en Dvorák dit virtuoze genre in hun “Zigeunerweisen”. Echter, in de 20e eeuw trokken Bartók en Kodály naar de binnenlanden om daar eeuwenoude volksliederen op te tekenen en later ook op te nemen met de fonograaf.
Zij ontdekten daar volksmuziek van een heel
andere orde, een muzieksoort die praktisch gevrijwaard was gebleven van westerse stijlinvloeden. De vele Oost-Europese liederen en dansen die zij op deze manier hebben bewaard voor het nageslacht werden verwerkt in composities met piano als begeleidingsinstrument.