CANTIGAS

Spirituele Juweeltjes uit de lyrische muziekliteratuur en hoogtepunten uit de orgelcomposities

Mirjam Wesselink de Barrientos
sopraan

Ad van Sleuwen
orgel

Alfonso el Sabio (1221-1284):
Cantigas de Santa María – Planctus.
Planctus duplum is uitgevoerd met orgel als ook viola da gamba, gitaar of luit en vertelt het verhaal van het verlies van Castilië van zijn koning Sancho. Het treurlied omvat twee delen aan elkaar verbonden middels een doorwerking, solistisch ingevuld door de instrumentalist.
Middeleeuwse Improvistaie voor orgel
Antonio Vivaldi (1678-1741):
Concerto L’Estro Armonico, Op. 3, Concerto No. 10 in A mineur.
– Allegro
– Largo / Larghetto
– Allegro
Antonio Vivaldi (1678-1741): Aria’s en cantates.
Gekozen is hierbij voor het contrast. Zo wordt de Cantate ‘’Vieni o mio diletto’’ kalm en contrapuntisch uitgewerkt in de richting van een rustige Händel terwijl de aria ‘’Gelido in ogni vena’’ een karakter heeft wat doet denken aan de stormachtige delen van de vier jaargetijden.
Gaetano Braga (1829 – 1907):

La Serenata
Ook wel “Leggenda Valacca” of “Angel’s Serenade” genoemd, is een dialoog tussen een bezorgde moeder en een stervende dochter. Het meisje hoort hoe reeds de stemmen van engelen haar roepen. Deze serenade speelt een belangrijke rol in “De zwarte monnik” van Antonin Tsjechov en in diverse Russische romans uit de 19e en 20e eeuw.
Antonín Dvorák (1841-1904):
Biblische Lieder & Geistliche Lieder.
Ook hier betreft het een contrastrijke selectie met b.v. het serene ‘Hospodin jest muy pastír’ (De heer is mijn herder) versus het zeer opgewekte en energieke ‘’Bože, pisen novou, spivati budu’’ ( Heer, ik zing een nieuw lied om U te eren) met een behoorlijke climax aan het einde.
Joseph Gabriel Rheinberger (1839-1901):

– Uit Zwölf Charakter Stücke Opus 156
– Uit Meditationen Opus 167
– Sonate Pastorale Opus 88
Maurice Ravel (1875-1937) uit Deux mélodies hébraïques:
Kaddish.
De Kaddish is één van de belangrijkste gebeden uit het Joodse geloof, waarbij de naam van de Heer in veel facetten wordt geprezen en voor de komst van de Messias wordt gebeden.