Vasile Luca – Cymbalon

Vasile Luca

De Roemeense Meestercimbalist Vasile Luca heeft zijn muzikale sporen ruimschoots verdiend in de zigeunermuziek. Al op prille leeftijd leerde hij van zijn eigen vader cymbaal spelen. Later nam hij les bij verscheidene vooraanstaande cymbalisten in Roemenië. Hij maakte vele tournees, niet alleen als solist maar ook als begeleider van beroemde panfluitisten zoals Gheorghe Zamfir, Damian Luca, Nicolae Pirvu en Damian Draghize.

Zijn samenwerking met de laatste twee voerde hem naar de lage landen waar zich een tot nu toe zeer intensieve muzikale vriendschap ontspon tussen hem en contrabassist Barbalau. Samen met zowel Pirvu als Draghize maakten zij meerdere plaatopnames en traden zij op met de Mirando’s, de Serbans en Theresa Steinmetz. Tegenwoordig is hij de vaste Cimbalist in Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando.

[:]