Ontmoetingen in Wenen..

Sopraan – Viool – Gitaar

Het Rosetta Ensemble legt zich toe op de vertolking van de klassieke meesters. Het zijn in dit programma de Italiaanse klassiekers die van zich doen spreken. In de unieke samenstelling van sopraan, viool en gitaar worden naast liederen van Mozart en Beethoven ondermeer werken van Cherubini, Cimarosa en Giuliani onder het voetlicht gebracht. Want, niet alleen Mozart en Beethoven trokken naar Wenen om daar tot grote bloei te komen, omringd door haar geweldige muzikale rijkdom, maar ook veel Italiaanse componisten hielden zich op aan het Weense Hof en bewogen zich in de aristocratische “Beau Monde” van dit klassieke tijdperk.

Bijvoorbeeld de bekende uit Napels afkomstige Salieri was ten tijde van Mozart reeds“Kapellmeister” in Wenen. Onder diens leerlingen bevonden zich o.a. Beethoven en Cherubini.In het kielzog van Salieri toog ook Cimarosa naar Wenen en werd daar “Kapellmeister” aan het hof. Naast het componeren van opera’s, waarvan “Il Matrimonio Di Segreto” een doorslaand succes werd aan het Weense hof , schreef hij vele werken voor kamermuziek en gitaar.Begin 19e eeuw voegden zich nog twee illustere meesters op de gitaar bij het Weense muziekleven:Carulli en Giuliani. Carulli zou in 1808 naar Parijs vertrekken, mede omdat rivaal Giuliani in1806 zijn intrede deed. Giuliani vierde direct grote successen. Hij trad op met Hummel en Beethoven en componeerde veel kamermuziek, sterk beïnvloed door de Weense klassieken en de composities van Beethoven. In 1805 vestigde de Florentijnse operacomponist Cherubini zich permanent in Wenen, die op zijn beurt juist weer grote invloed had op het vocale werk van Beethoven.

Rosetta Ensemble
Mirjam Wesselink – sopraan
Mikhail Bezverkhni – viool
Michael Goldort – gitaar

“Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liebhabers verbrannte …” (W.A. Mozart, KV. 520)

Der Zauberer (W.A. Mozart, KV. 472)

Dans un bois solitaire – W. A. Mozart KV. 308/295b

Op het programma Incontri Viennesi staan:

Liederen van

Wolgang Amadeus Mozart, 1756-1791
Ludwig van Beethoven, 1770-1827
Domenico Cimarosa, 1749-1801
Luigi Cherubini, 1760-1842
Mauro Giuliani, 1781-1829

Duo’s voor viool en gitaar van

Ferdinando Carulli, 1770-1841
Mauro Giuliani, 1781-1829