Romancero

Sopraan – Gitaar – Percussie – Voordracht

Middels de vurige oude romances van Spanjes beroemdste dichter Federico García Lorca reizen we terug in de tijd naar het Spaanse Roncesvalles ten tijde van het welbekende Roelandslied. Het was daar dat Roeland, elite-ridder van Karel de Grote, tijdens de veldslag tegen de moren heldhaftig aan zijn einde kwam.

Lorca, dichter en bedreven pianist, trok aan het begin van de 20e eeuw samen met zijn goede vriend Manuel de Falla het binnenland van Spanje in om daar oude Spaanse liederen te verzamelen en van notenschrift te voorzien. De eeuwenoude van mond op mond overgedragen romances (waarvan sommigen teruggaan tot de late middeleeuwen) die hij zo collectioneerde werkte hij om tot zijn ”Canciones Españolas Antiguas”.

Doorspekt met Spaanse thematiek als de val van de Moren en het fatale stierengevecht vormen die liederen de opmaat tot het tweede deel van het programma: Het Roelandslied, in zijn Middelnederlandse vertaling uit de 16de eeuw van de Atnwerpenaar Willem Vorsteman. In een afwisseling van zang en instrumentaal begeleide recitatieven laat trio Romancero deze beroemde ridder romance herleven door op de slechts enkele overgebleven muziekfragmenten uit de originele Chanson de Roland uit de 9e eeuw, een complete muziekvoorstelling neer te zetten. Zo is een voorstelling geboren die niet alleen muzikaal ontroert maar ook een diepere dimensie krijgt door de aangehaalde thema’s van liefde, verraad, ontzetting, ijdelheid en edele moed.

Étoile de Noël Romancero A la Vida Bonna


Recensie-Boucarut
Recensie-Romancero
[:]